hoeveel bar fietsband

Je fietsbanden oppompen is een belangrijke taak die je regelmatig moet doen. Een goede bandenspanning zorgt voor meer comfort, minder slijtage, minder lekrijden en minder energieverbruik. Maar hoeveel bar moet er in je fietsband? En hoe kun je de bandenspanning meten en bepalen? In dit artikel geven we je alle antwoorden en tips die je nodig hebt om je fietsbanden optimaal op te pompen.

Wat is de juiste bandenspanning voor je fiets?

De juiste bandenspanning voor je fiets hangt af van verschillende factoren, zoals het type fiets, de maat van de band, het lichaamsgewicht, de weersomstandigheden en de persoonlijke voorkeur.

Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel bar er in een fietsband moet. Wel zijn er enkele richtlijnen die je kunt volgen om een goede bandenspanning te kiezen. We bespreken deze richtlijnen uitgebreid in de rest van dit artikel.

Hoe kun je de bandenspanning meten?

Om de bandenspanning te meten, heb je een fietspomp met een drukmeter nodig. Dit is een apparaatje dat de druk in de band aangeeft in bar of psi (pounds per square inch).

Een bar is gelijk aan ongeveer 14,5 psi. Je kunt de drukmeter op het ventiel van de band plaatsen en de pomp aansluiten. Door de pomp te bedienen, kun je de band oppompen tot de gewenste bandenspanning. De drukmeter laat zien hoeveel bar er in de band zit.

Hoe bepaal je de bandenspanning?

De bandenspanning is een belangrijke factor die invloed heeft op de prestaties, het comfort en de veiligheid van je fiets. Maar hoe bepaal je de bandenspanning die het beste bij jou en je fiets past? Er zijn verschillende factoren waar je op moet letten om de bandenspanning te bepalen, zoals de maat van de fietsband, het lichaamsgewicht, de weersomstandigheden en de persoonlijke voorkeur. We bespreken ze hieronder:

Maat van de fietsband

De maat van de fietsband kun je aflezen op de zijkant van de band. Daar staat een code die bestaat uit twee getallen, bijvoorbeeld 28-622. Het eerste getal geeft de breedte van de band aan in millimeter. Het tweede getal geeft de diameter van de band aan in millimeter. Hoe groter de diameter, hoe groter de omtrek van de band. Dit heeft invloed op de snelheid en het comfort van de fiets.

De maat van de fietsband bepaalt mede de bandenspanning die je moet kiezen. Hoe smaller de band, hoe hoger de bandenspanning. Hoe breder de band, hoe lager de bandenspanning. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende bandenmaten en de bijbehorende bandenspanningen.

Bandenmaat

Breedte (mm)

Diameter (mm)

Bandenspanning (bar)

Stadsfiets

37

622

3,5 - 4,5

Racefiets

23

622

6 - 8

Mountainbike

57

559

2 - 3

Elektrische fiets

40

622

4 - 5

Kinderfiets

47

406

2,5 - 3,5

Lichaamsgewicht

Naast de maat van de fietsband speelt ook het lichaamsgewicht een rol bij het bepalen van de bandenspanning. Hoe zwaarder je bent, hoe meer druk je uitoefent op de band. Dit betekent dat je de band harder moet oppompen om te voorkomen dat de band te veel vervormt of zelfs lek raakt. Hoe lichter je bent, hoe minder druk je uitoefent op de band. Dit betekent dat je de band zachter kunt oppompen om meer comfort te hebben.

Er is geen exacte formule om de bandenspanning te berekenen op basis van je lichaamsgewicht. Wel kun je de volgende vuistregel gebruiken: voor elke 10 kilogram extra lichaamsgewicht, moet je de bandenspanning met 0,2 bar verhogen. Voor elke 10 kilogram minder lichaamsgewicht, kun je de bandenspanning met 0,2 bar verlagen. Dit geldt voor alle soorten fietsen, behalve de racefiets. Voor de racefiets kun je de bandenspanning met 0,1 bar aanpassen per 10 kilogram verschil in lichaamsgewicht.

Hoeveel bar in fietsband: bekijk de tabel

Om het je makkelijk te maken, hebben we een handige tabel gemaakt waarin je snel kunt zien hoeveel bar er in je fietsband moet. Je hoeft alleen maar je type fiets en je lichaamsgewicht te weten. De tabel geeft de minimale en maximale bandenspanning aan die je kunt kiezen. Binnen deze marge kun je zelf je persoonlijke voorkeur bepalen. Sommige mensen houden van een hardere band, anderen van een zachtere band. Het is een kwestie van uitproberen en ervaren wat het beste bij jou past.

Type fiets

Lichaamsgewicht (kg)

Minimale bandenspanning (bar)

Maximale bandenspanning (bar)

Stadsfiets

50 - 100

3,3 - 4,3

4,5 - 5,5

Racefiets

50 - 100

5,8 - 6,8

7 - 8

Mountainbike

50 - 100

1,8 - 2,8

3 - 4

Elektrische fiets

50 - 100

3,8 - 4,8

5 - 6

Kinderfiets

20 - 40

2,3 - 2,9

3,5 - 4,5

Maak gebruik van een fietspomp met drukmeter

Om je fietsbanden goed op te pompen, heb je een fietspomp met drukmeter nodig. Dit is een handig hulpmiddel dat laat zien hoeveel bar er in je band zit. Zo kun je de bandenspanning nauwkeurig afstellen op je wensen en behoeften. Een fietspomp met drukmeter is eenvoudig in gebruik en geschikt voor alle soorten ventielen. Je kunt de pomp thuis bewaren of meenemen op je fiets, zodat je altijd je banden kunt oppompen als dat nodig is.

Op zoek naar een geschikte fietsband pomp?

Als je op zoek bent naar een geschikte fietsband pomp, dan ben je bij Hendries aan het juiste adres. Hendries is dé specialist op het gebied van fietsen en fietsaccessoires. Bij Hendries vind je een ruim assortiment aan fietspompen, voor elk type fiets en elke situatie. Of je nu een stadsfiets, een racefiets, een mountainbike fietspomp nodig hebt, een elektrische fiets of een kinderfiets hebt, bij Hendries vind je de fietspomp die bij jou past.

Bij Hendries kun je rekenen op kwaliteit, service en scherpe prijzen. Alle fietspompen zijn getest en goedgekeurd door onze experts. Je kunt de fietspompen eenvoudig online bestellen of langskomen in onze winkel. Onze medewerkers staan voor je klaar om je te adviseren en te helpen bij je keuze. Bij Hendries krijg je altijd de beste deal voor je fietspomp.

 

Laat een bericht achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd

Auteur: Henri van Beek

Welkom, mijn naam is Henri Verbeek. Waar veel andere bedrijven afhaken, gaan wij waar mogelijk erg ver om te luisteren naar de wensen van onze klanten. Wij houden graag persoonlijk contact, en werken niet met chatbots of onpersoonlijke e-mail.