sup opblazen

Heb je onlangs een opblaasbaar SUP board gekocht of overweeg je deze aan te schaffen? Dan is een van de eerste vaardigheden die je onder de knie moet krijgen het correct oppompen van je SUP board.

Een goed opgepompt SUP board is cruciaal voor optimale prestaties op het water. Het zorgt namelijk niet alleen voor stabiliteit en duurzaamheid, maar ook voor jouw veiligheid en plezier tijdens het peddelen.

In dit artikel nemen we je mee door alle stappen en tips om je SUP board effectief en zonder moeite op te blazen middels een SUP pomp.

Of je nu een beginner bent of al enige ervaring hebt, deze gids zorgt ervoor dat je klaar bent om het water op te gaan met een perfect opgepompt SUP board.

Hoe hard moet ik mijn SUP board oppompen?

Het correct oppompen van je SUP board is essentieel voor de beste ervaring op het water. De meeste opblaasbare SUP boards moeten worden opgepompt tot een druk tussen de 12 en 15 PSI. Sommige (stevigere) modellen kunnen zelfs tot een druk van 25 PSI opgepompt worden. 

Het is belangrijk om altijd de specifieke aanbevelingen van de fabrikant te volgen, aangezien sommige boards ontworpen zijn voor een hogere of lagere druk. De aanbevolen luchtdruk van een SUP board vind je in de meeste gevallen terug op het ventiel van het SUP board.

Met wat voor soort pomp kan ik mijn opblaasbare SUP oppompen?

Om je SUP board efficiënt op te blazen, kun je kiezen uit verschillende soorten pompen. Elke pomp heeft zijn eigen voordelen, afhankelijk van je behoeften en de situatie.

Of je nu kiest voor de fysieke inspanning van een handpomp of het gemak van een elektrische opblaaspomp, het is belangrijk om te weten hoe elk type werkt en wat het beste bij jou past.

SUP oppompen met een handpomp

De meeste opblaasbare SUP boards worden standaard geleverd met een handpomp. Hoe de handpomp precies werkt, hangt af van het soort pomp dat wordt meegeleverd. Zo kunnen we onderscheid maken tussen de single action-, double action- en triple action pomp.

De meeste SUP pompen zijn dubbelwerkend (double action), wat betekent dat ze lucht in het board pompen tijdens zowel het omhoog trekken als het naar beneden duwen van de hendel. Dit maakt het opblazen efficiënter.

Echter, naarmate de druk in het board toeneemt, kan het oppompen fysiek veeleisender worden. Het is kan daarom nodig zijn om tijdens dit proces pauzes te nemen om overbelasting te voorkomen.

SUP opblazen met een elektrische luchtpomp

Een elektrische luchtpomp biedt een gemakkelijkere en snellere manier om je SUP op te blazen zonder fysieke inspanning te hoeven leveren. Deze pompen kunnen worden aangesloten op een auto-accu of een andere stroombron. Sommige modellen zijn zelfs voorzien van een oplaadbare batterij, wat ze uitermate geschikt maakt voor gebruik op afgelegen locaties.

Met een elektrische SUP pomp kun je eenvoudig de gewenste PSI-waarde instellen, waarna de pomp automatisch stopt zodra deze druk is bereikt. Hoewel elektrische pompen vaak duurder zijn dan handpompen, zijn ze een goede investering voor frequente gebruikers die tijd en moeite willen besparen.

Wat is beter: een handpomp of elektrische SUP pomp?

De keuze tussen een handpomp of een elektrische SUP pomp hangt af van verschillende factoren, zoals je budget, fysieke conditie, en hoe vaak je van plan bent te gaan suppen.

Een handpomp is kostenefficiënt, kan dienen als warm-up voor het suppen, en werkt overal zonder afhankelijk te zijn van een stroombron. Dit maakt het een uitstekende keuze voor diegenen die de voorkeur geven aan een eenvoudige, betrouwbare optie en niet terugdeinzen voor wat extra lichamelijke inspanning.

Aan de andere kant, als je snel en zonder veel inspanning je SUP wilt oppompen, is een elektrische pomp de betere keuze. Elektrische SUP pompen zijn ideaal voor mensen die regelmatig suppen of meerdere boards moeten oppompen, omdat ze hiermee tijd en energie besparen.

Bovendien zijn ze bijzonder handig voor mensen met beperkte fysieke kracht of die liever hun energie besparen voor het suppen zelf. Echter vereisen ze toegang tot een stroombron of het gebruik van batterijen.

Hoe moet ik mijn SUP leeg laten lopen?

Na een heerlijke dag op het water komt het moment om je SUP board leeg te laten lopen. Dit proces is net zo belangrijk als het oppompen van je SUP board, omdat een correcte methode ervoor zorgt dat je board in goede staat blijft.

Begin met het openen van het ventiel door de dop los te draaien en de pin in het midden omhoog te trekken. Dit zal de lucht eruit laten stromen. Het is aan te raden om je board voorzichtig op te rollen vanaf de kant tegenover het ventiel om de resterende lucht eruit te duwen.

Probeer het board niet te strak op te rollen, omdat dit de naden kan belasten. Zorg er bovendien dat het board volledig droog is voordat je het opbergt om schimmel en meeldauw te voorkomen.

Tips voor het oppompen van je SUP board

Het correct oppompen van je SUP board kan je ervaring op het water aanzienlijk verbeteren. Hier volgen enkele tips om dit proces efficiënter en effectiever te maken:

  • Maak het ventiel schoon voordat je het board oppompt om lekkage te voorkomen.
  • Controleer de ventielinstelling en zorg ervoor dat het ventiel in de gesloten (opblaas) stand staat.
  • Gebruik de juiste adapter en zorg ervoor dat de adapter van de pomp goed aansluit op het ventiel van je SUP board.
  • Controleer de drukmeter van de compressor op de pomp regelmatig om te zien of je de gewenste druk al hebt bereikt.
  • Pomp je board op in de schaduw, aangezien direct zonlicht de lucht in het board verwarmt, waardoor de druk toeneemt.

Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je SUP board altijd klaar is voor optimale prestaties op het water.

Upgrade je SUP ervaring met een elektrische SUP pomp van Hendries

Ben je klaar om je SUP ervaring naar een hoger niveau te tillen? Overweeg dan de aanschaf van een elektrische SUP pomp bij Hendries. Onze elektrische pompen zijn ontworpen om je board snel en moeiteloos op te blazen, zodat je meer tijd op het water kunt doorbrengen en minder tijd kwijt bent aan voorbereidingen.

Met een elektrische pomp van Hendries kies je voor gemak, efficiëntie en duurzaamheid, al helemaal met onze mini-pompen. Bezoek onze webshop of neem contact op met ons team voor advies over de beste elektrische pomp voor jouw SUP board. Laat het zware werk over aan onze elektrische pompen en geniet van elke seconde op het water.

Laat een bericht achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd

Auteur: Henri van Beek

Welkom, mijn naam is Henri Verbeek. Waar veel andere bedrijven afhaken, gaan wij waar mogelijk erg ver om te luisteren naar de wensen van onze klanten. Wij houden graag persoonlijk contact, en werken niet met chatbots of onpersoonlijke e-mail.