band kruiwagen oppompen

Heb je ooit voor de uitdaging gestaan waarbij je kruiwagen onbruikbaar werd omdat de band slap of helemaal leeg was? Dan weet je hoe frustrerend het kan zijn, vooral wanneer je bezig bent met een klus of na de winter je kruiwagen weer uit de schuur pakt.

Een kruiwagenband oppompen is een klus die op het eerste gezicht eenvoudig lijkt, maar toch de nodige kennis en vaardigheden vereist. Laten we daarom samen kijken naar een efficiënte methode om de band van je kruiwagen op te pompen, zodat je kruiwagen weer zo goed als nieuw is!

De meeste kruiwagenbanden hebben GEEN binnenband

Wist je dat de meeste kruiwagenbanden ontworpen zijn zonder binnenband? Dit ontwerp, bekend als tubeless banden, vermindert de kans op lekke banden door scherpe voorwerpen of slijtage.

Echter betekent dit ook dat het oppompen van een kruiwagenband net iets anders gaat dan je misschien gewend bent dan bijvoorbeeld bij fietsbanden. Het ontbreken van een binnenband vereist een specifieke aanpak om ervoor te zorgen dat de band goed op de velg zit en luchtdicht is.

Dit kan in eerste instantie uitdagend lijken, maar met de juiste techniek en gereedschap is het oppompen van een kruiwagenband zonder binnenband een fluitje van een cent.

Hoe kan ik mijn kruiwagenband zonder binnenband oppompen?

Als je ooit hebt geprobeerd een kruiwagenband zonder binnenband op te pompen, dan weet je dat het soms lastig kan zijn om een goede afdichting tussen de band en de velg te krijgen. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt volgen om dit proces te vergemakkelijken. 

Of je nu een fiets pomp of een elektrische pomp gebruikt, deze stappen helpen je om je kruiwagenband efficiënt op te pompen. Laten we stap voor stap bekijken hoe je dit doet.

Stap 1: Kruiwagen op een stevige ondergrond plaatsen

Zorg ervoor dat je kruiwagen op een vlakke en stevige ondergrond staat voordat je begint. Dit voorkomt dat de kruiwagen beweegt tijdens het oppompen, waardoor het makkelijker wordt om te werken.

Daarnaast moet je goed bij de band van de kruiwagen kunnen. Plaats de kruiwagen daarom op zijn kop of laat de kruiwagen achterover op de handvaten leunen, zodat de band makkelijk bereikbaar is.

Stap 2: Spanband om de kruiwagenband spannen

Plaats een spanband of een stuk touw om de omtrek van de band. Dit helpt om de zijwanden van de band dichter bij de velg te brengen en vergemakkelijkt het vormen van een luchtdichte afdichting. Trek de spanband strak aan en zorg ervoor dat er geen knik of slag in de spanband zit.

Stap 3: Zet de kruiwagen in een normale positie

Nadat de spanband is aangebracht, zet je de kruiwagen weer in de ‘normale’ positie. Hierdoor komt er net iets meer druk op de band te staan waardoor de lucht niet meer kan ontsnappen tijdens het oppompen.

Stap 4: Pomp aansluiten op het ventiel van de kruiwagenband

Sluit je pomp aan op het ventiel van de kruiwagenband. Als je een fietspomp gebruikt, zorg dan dat deze goed vastzit om te voorkomen dat er lucht ontsnapt.

Stap 5: Tubeless kruiwagenband oppompen

Begin met het oppompen van de kruiwagenband. Voor een tubeless kruiwagenband, is het belangrijk om snel en met voldoende kracht te pompen om de band tegen de velg te drukken en zo een luchtdichte afdichting te creëren. Het kan zijn dat je een hoorbare 'klik' hoort als de band goed op zijn plaats zit.

Let op: pomp de kruiwagenband niet in één keer helemaal op. Blijf pompen totdat de spanband op spanning komt te staan en verwijder daarna de spanband. Vervolgens pomp je de band verder op tot de juiste hoeveelheid luchtdruk (deze staat aangegeven op de band in BAR of PSI).

Gebruik een elektrische bandenpomp voor extra gemak

Het handmatig oppompen van een kruiwagenband, vooral een tubeless variant, kan behoorlijk wat inspanning vergen. Voor diegenen die op zoek zijn naar een gemakkelijkere en snellere manier om hun kruiwagenband op te pompen, is een elektrische bandenpomp de perfecte oplossing.

Elektrische bandenpompen verminderen de fysieke inspanning die nodig is en kunnen de band snel en efficiënt op de juiste druk brengen. Je hoeft alleen maar de pomp op het ventiel aan te sluiten, de gewenste druk in te stellen en de pomp het werk te laten doen. 

Het is een ideale optie voor iedereen die regelmatig (kruiwagen)banden moet oppompen of voor degenen die simpelweg geen zin hebben om fysieke inspanning te leveren voor het oppompen van banden.

Schaf jouw elektrische bandenpomp aan bij Hendries

Ben je klaar om de manier waarop je jouw banden oppompt voor altijd te veranderen en wil je een pomp kopen? Bij Hendries bieden we een selectie van hoogwaardige elektrische bandenpompen die speciaal zijn ontworpen om jouw leven gemakkelijker te maken. 

Onze elektrische bandenpompen zijn gebruiksvriendelijk, efficiënt en gebouwd om lang mee te gaan, waardoor ze de perfecte aanvulling zijn op jouw (tuin)gereedschap.

Met een elektrische bandenpomp van Hendries hoef je nooit meer te worstelen met een handpomp of je zorgen te maken over het bereiken van de juiste bandenspanning. Het is de ideale oplossing voor iedereen die tijd en moeite wil besparen.

Laat een bericht achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd

Auteur: Henri van Beek

Welkom, mijn naam is Henri Verbeek. Waar veel andere bedrijven afhaken, gaan wij waar mogelijk erg ver om te luisteren naar de wensen van onze klanten. Wij houden graag persoonlijk contact, en werken niet met chatbots of onpersoonlijke e-mail.